Onlineutildning

ONLINEUTBILDNING

Pandemin har tvingat oss att ta konventionella arbetssätt och göra dem annorlunda. På kort tid har vi ställt om de flesta av våra arbetssätt till att vara gångbara över Internet – även utbildningar.

Till och med personliga tränare har idag pass via t.ex. Zoom eller Teams, som gör att man kan träffa klienterna live och ge feedback på träningen.

Ett annat sätt att utbilda på är via en plattform där utbildningar byggs upp med kurser, lektioner, prov – och diplom när utbildningen är slutförd. Deltagaren genomför utbildningen i sitt eget tempo och på tid som passar deltagaren själv.

Onlineutbildning live

Onlineutbildning - eLearning - Live

Zoom och Microsoft Teams är de två vanligaste verktygen som används för att hålla möten, onlineutbildningar eller seminarier direktsänt eller live.

 1. Zoom
  Lättarbetat program som fungerar på både PC- och Apple-datorer, men också på Android- och bärbara Apple-enheter. Gratis att ladda ner och använda i möten upp till 40 minuter. Den billigaste versionen av Zoom kostar runt en hundring i månaden och möjliggör då möten med upp till 100 deltagare i upp till 30 timmar. 

 2. Microsoft Teams
  Teams är en del av Office 365 och ger så mycket mer än bara ett mötesprogram. Med Office får du bland annat tillgång till Word, Excel, PowerPoint och Outlook. Du kan lagra och dela filer på SharePoint, skapa chattgrupper och hålla möten i Teams. Du får dock vara förberedd på att Teams (och Office 365 generellt) kräver mer arbete runt omkring jämfört med Zoom.

Vilket är då det bästa systemet? Det är högst individuellt utifrån dina behov. Intertech hjälper dig gärna välja det som passar dig bäst.

Intertech kan också hjälpa dig med att t.ex. integrera Zoom på din WordPress-sida. Kunder kan boka och betala för ett onlinemöte i förväg, och hemsidan pratar med Zoom och skapar automatiskt en länk som skickas till såväl kunden som till den berörda medarbetaren.

eLearning-plattform

Det finns lite olika lösningar/plattformar för att hålla onlineutbildningar.

 1. Integrera i din hemsida
  Du kan sömlöst bygga ihop en onlineutbildning med din hemsida och/eller webbshop, och sälja utbildningar online. Kunden lämnar aldrig din hemsida utan är kvar hela tiden. Din data är alltid kvar på din egen hemsida.

 2. Egen serverlösning
  En mer avancerad lösning är en VPS – Virtuell Privat Server – som är din egen. Det är en mer avancerad version av ett webbhotell. Du kan då installera olika typer av programvara för att mer avancerade eller krävande plattformar, t.ex. med stort antal deltagare.

 3. Tredjepartslösning
  En tredjepartslösning kallas också för SaaS – Software as a Service. Du betalar t.ex. en avgift per deltagare eller för en viss tidsperiod med tillgång för ett bestämt antal deltagare. Smidigt att slippa sköta om teknik, uppdateringar och så vidare – men har ofta ett avsevärt högre pris i längden. Din data kommer också att ligga på någon annans server, vilket gör att du har en hel del annat att ta i beaktande t.ex. vad gäller GDPR.